Ingrid van Hees

Honden Opvoedkundige

Hondenmassage

Hondenmassage is enorm breed inzetbaar. Door zachte bewuste aanrakingen bij een hond, creëert u meer zelfbewustzijn en balans bij een hond. Zo kan een hond zowel lichamelijk als geestelijk meer in balans komen.

Maar voor het zover is, wordt er uitgebreid gekeken naar hoe een hond er voor staat. Hoe zit hij/zij in zijn/haar lijf en hoofd. Is hij/zij erg druk in het hoofd of heeft hij/zij juist lichamelijk meer ondersteuning nodig.

Het zoeken van aandachtsgebieden door middel van een goede observatie en palpatie bij een hond speelt hierbij een grote rol. Aandachtsgebieden zijn gebieden die op dat moment de aandacht trekken. Dit kan niets tot iets betekenen. Maar het is altijd een momentopname. Wel is het een gebied wat vroegtijdig opgemerkt wordt en op gereageerd wordt. Hierbij is het soms mogelijk door middel van massage bij eventuele blessures of erger letsel te ondersteunen of te voorkomen. Door de vele en gerichte aanrakingen zijn ook veranderingen in de huid snel op te merken.


Welke honden hebben baat bij hondenmassage?

Deze vraag kan ik heel kort beantwoorden door te zeggen, elke hond heeft op zijn of haar manier profijt bij hondenmassage maar ik ga het verder specificeren.

- Jonge honden/pups: ondersteunt bij de verwerking van de vele prikkels, geeft meer rust in het hoofd, het werkt ontspannend, het verhoogt de concentratie, het verhoogt het lichaamsbewustzijn, zal leerprocessen stimuleren, ondersteund bij groeipijnen

- Drukke/overactieve honden: het verhoogt het lichaamsbewustzijn, ondersteunt bij de verwerking van vele prikkels, het geeft rust in het hoofd, het werkt ontspannend, het beïnvloed het stressniveau.

- Honden die herplaatst zijn of vanuit het buitenland komen: het verhoogt het lichaamsbewustzijn, ondersteunt bij de verwerking van prikkels, het geeft rust in het hoofd, het werkt ontspannend, leert beter te communiceren doordat je snel op de kleinste signalen reageert (zo zal hij/zij minder snel grommen of bijten zelfs ook tegenover andere honden), het verhoogt het zelfvertrouwen, het beïnvloed het stressniveau.

- Onzekere/angstige honden: het verhoogt het lichaamsbewustzijn, leert beter te communiceren doordat je snel op de kleinste signalen reageert (zo zal hij/zij minder snel grommen of bijten zelfs ook tegenover andere honden), voor een betere verwerking van prikkels, het werkt ontspannend, het geeft rust in het hoofd, vertrouwensband met de baas verhoogd mede door de communicatie onderling, het zelfvertrouwen groeit.

- Oude honden: voor een goede ondersteuning van het lichaam, voor een betere afvoer van afvalstoffen, de orgaanfuncties verbeteren, voor het losmaken van verklevingen/littekenweefsel, om de gewrichten te ondersteunen door een betere verversing van de gewrichtsvloeistoffen, het houd een oude hond beter in balans.

- Pijnlijke honden door gewrichtsproblemen (groeipijnen, artrose, spondylose, HD, ED enz): voor een goede ondersteuning van het lichaam, het kan een sederende werking hebben, het ontspant de spieren, het stimuleert de spieren, om de gewrichten te ondersteunen door een betere verversing van de gewrichtsvloeistoffen, het houd een hond beter in balans.

- Honden na een operatie: voor een betere afvoer van de afvalstoffen, snellere wondheling, het ontspant de spieren, het stimuleert de spieren, het geeft rust in het hoofd, ondersteuning bij revalidatie, weer in balans brengen van een hond om andere blessures te voorkomen.

Wilt u hondenmassage gaan inzetten voor uw hond of het zelf leren bij uw eigen hond? Neem dan contact op via het contactformulier.