Ingrid van Hees

Honden Opvoedkundige

Al is een pannenkoek nog zo dun, 

hij heeft altijd twee kanten

Er zijn veel mensen die genieten van het bos. Ieder op zijn eigen manier. Mede door corona is het bos erg in trek om ook sportieve activiteiten te gaan doen. Er zijn volop wandelaars (met of zonder hond), joggers, mountainbikers en ruiters met paard. Alles bij elkaar en door elkaar wat regelmatig ergernis of erger kan veroorzaken. Een ergernis vanuit onbegrip voor de ander of miscommunicatie.
 
Wat ik wil proberen is het om te draaien. Hoe zien andere jou als hondeneigenaar maar vooral ook wat te doen als een hond ongewenst op je afkomt bijvoorbeeld.

Soorten energie
Iedereen wil genieten van het bos op zijn eigen manier en heeft een bepaalde energie bij zich op dat moment. Dit kan een lage rustige energie zijn, zoals bij wandelaars en een intensieve energie bij een jogger of mountainbiker. Onze energie geeft een reactie bij een hond. Vooral de jonge en puberhonden zijn hier erg gevoelig voor. Die willen met die energie mee. Vooral herders, veedrijvers en jachthonden zullen snel meegaan in hoge energie. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk? Ik ga proberen het simpel uit te leggen.

Omdat honden nog niet veel zelfbeheersing hebben op deze leeftijd zullen ze mee willen gaan met deze hoge energie. Dus achter joggers of mountainbikers aangaan. Doordat ze succes behalen zullen ze steeds hoger in die energie meegaan. Dit kan twee kanten opgaan.
Ze raken gefrustreerd omdat ze het niet bij kunnen houden of ze willen het stoppen en rust creëren. In beide gevallen kan het uit de hand lopen en kan er een beet volgen. Hierbij krijgt een hond altijd de schuld maar deze doet niets anders dan reageren op een actie. Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor jouw hond; voorkom dus dat ze erachter aan gaan. Roep ze en laat ze zitten/liggen, want dan zijn ze in een lage energie. Beloon als de jogger/fietser verder weg is. Dit geldt overigens ook voor paard met ruiter. Gebruik eventueel een lange lijn om hiermee te trainen.

Wat kun je doen als wandelaar, jogger of mountainbiker?
Wees er bewust van dat een hond naar jou toe kan komen. Ondanks dat een hond door zijn begeleider geroepen wordt moet vooral een jonge hond nog leren om direct te luisteren.

Ik word altijd blij als ik hoor dat iemand er actief mee bezig is. Zonder oefenen zal het nooit lukken. Heb begrip voor de ander. Het is niet zwart of wit en opgelost als alle honden aan een lijn lopen, want ook aangelijnd kunnen ze reageren. Begrip kun je tonen door daar waar mogelijk te helpen. Helpen zul je denken? Ja, helpen…

Als wandelaar: aai de hond niet maar ga rechtop staan en stuur de hond weg wijzend richting de baas. Verder geen contact maken met de hond. Komen ze harder op je af lopen dan kun je hem afstoppen. Ga rechtop staan, vlakke hand naar voren, eventueel een pas naar voren zetten en duidelijk een ‘nee’ geven.

Ook als jogger kun je dit doen. Wacht met hardlopen tot de hond bij de baas is en deze hem vastheeft. Vind je het eng; ga stilstaan met beide armen langs je lichaam en open handen. Veel honden leren namelijk tijdens de training dat in handen iets lekkers zit.
Kijk een hond niet aan en blokkeer hem uit je gedachte. Een hond voelt of je toch contact met hem maakt. Op deze wijze heeft een hond totaal geen winst behaald en zal hij minder vaak dit gedrag laten zien.

Als mountainbiker kun je energie bij een hond verminderen door te stoppen met trappen of  langzamer te gaan rijden. Trappers die blijven rondgaan triggeren een hond nog meer om door te gaan. Laat staan als ze ook nog eens sneller en sneller gaan. Helaas is dit bij mijn toen 10 maanden oude hond gebeurd nadat hij bijna werd aangereden. Hij haalde zoveel winst en genot hieruit dat het mij ruim een jaar heeft gekost om die ene keer winst eruit te krijgen. En dat terwijl deze mountainbiker tot 1,5 meter langs mij fietste en hij mij geen kans gaf mijn hond vast te pakken.

Ga niet slaan of schoppen. Misschien schrikt dat op zo’n moment af. Maar er komt een moment dat een hond terugkomt, en dat is voor alle partijen niet de bedoeling lijkt mij.

Al met al, hoe lager jij in je energie zit als een hond jouw kant opkomt hoe minder interessant jij bent voor een hond. En dat klinkt heel simpel maar ik weet hoe moeilijk het kan zijn. Help elkaar in deze. Als eigenaar doe je alles om je hond bij je te laten en te houden. Je schaft eventueel een lange lijn aan daar waar nodig om te oefenen. En als wandelaar, jogger of mountainbiker weet je nu hoe het in elkaar steekt en wat je kan doen.

En een duimpje omhoog op afstand werkt dan wonderbaarlijk mooi!