Ingrid van Hees

Honden Opvoedkundige

Hondenetiquette

Een mooi woord die een hele hoop ergernissen kan voorkomen. Maar naast ergernissen ook confrontaties. En dan confrontaties op verschillende manieren.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen hond, ten alle tijde. Daarbij zijn er een aantal punten die elke hondenbezitter in acht zou moeten nemen. En als iedereen dit doet houd je op een mooie manier allemaal rekening met elkaar en blijft het wandelen ook leuk. Ik ga ze benoemen en daar waar nodig extra uitleg bij geven.

1] Zorg dat je zichtbaar jou hond onder controle houdt bij het passeren van andere weg of bosgebruikers. Denk aan fietsers; joggers; ruiter met paard oa maar ook wandelaars. Roep jou hond even bij je, en laat hem even bij je. Hier ligt de verantwoordelijkheid van de begeleider van de hond. Toon begrip voor elkaar en ieders persoonlijke ruimte.
2] Als je een hond tegenkomt die aangelijnd is, lijn jij jou eigen hond ook aan. Een hond is met een reden aangelijnd. Je gaat spiegelen naar de andere hondenbegeleider hierin. Verwacht niet dat de aangelijnde hond ineens wel los mag.

Daar waar de andere eigenaar zijn hond aanlijnt, lijn jij die van jou ook aan. Laat jou loslopende hond niet naar een aangelijnde hond toelopen. Zoals eerder genoemd, een hond loopt met een reden aan een lijn. Dit wilt niet zeggen dat ze niet los kunnen of mogen. Dit wilt zeggen dat de begeleider deze keuze maakt ongeacht de plaats waar deze loopt. Hier heb jij je op aan te passen als jou hond los loopt.

3] Laat aangelijnde honden geen contact met elkaar maken. Deze zie je vaak gebeuren, even een ‘kusje’ geven aan de andere hond? In principe is het hele neuzen naar elkaar verhaal om te ‘kussen’ asociaal in hondentaal. Als je goed kijkt ontmoeten honden elkaar door om elkaar heen te draaien en aan de kont te snuffelen. Heb je beide honden aan de lijn draait deze in elkaar. Als dit om welke reden ook escaleert ben je als hondenbezitter nergens meer. Wil je met elkaar praten als hondenbezitters onderling, doe of beide honden los of houd ze op afstand van elkaar. Sowieso geeft stilstaan een andere energie bij je hond. Misschien is de keuze samen te wandelen dan beter.

4] Spelen met elkaar is niet verplicht. Er zijn honden bij die niet met andere honden willen spelen. Diverse rassen spelen op andere manieren. Deze pak ik een keer op nog. Zo kan het er soms echt hard aan toe gaan. De meeste maken ook flink wat geluid. Soms lijkt het hard en komt er flink wat geluid bij kijken en is er totaal niets aan de hand. Als het wel te hard/te fel gaat of niet meer prettig is grijp dan in. Ga uit elkaar en loop door. Sommige speeltypes of honden passen gewoon niet bij elkaar. Accepteer dat. Hoe dan ook is zelf in beweging blijven altijd beter.

5] Honden die aan het werk zijn worden met rust gelaten. Vaak hebben ze een hesje of tuig aan waaruit duidelijk blijkt dat ze aan het werk zijn. Maak zelf geen contact met deze honden en zorg dat jou hond daarbij uit de buurt blijft. Geef gewoon iets meer ruimte indien mogelijk.

Bedank elkaar daar waar mogelijk als een ander zich aan deze etiquette houd. Ik zeg daar waar mogelijk puur omdat ook ik niet altijd bedank. Dit heeft te maken met het feit dat ik dan met mijn eigen hond bezig ben. Kijk niemand erop aan en bij deze zeg ik nu sorry 😉