Ingrid van Hees

Honden Opvoedkundige

Hondenmassage

Hondenmassage is enorm breed inzetbaar. Door zachte bewuste aanrakingen bij een hond creëert u meer zelfbewustzijn en balans bij een hond. Zo kan een hond zowel lichamelijk als geestelijk meer in balans komen.

Maar voor het zover is, wordt er uitgebreid gekeken naar hoe een hond er voor staat. Hoe zit hij/zij in zijn/haar lijf en hoofd. Is hij/zij erg druk in het hoofd of heeft hij/zij juist lichamelijk meer ondersteuning nodig.

Het zoeken van aandachtsgebieden door middel van een goede observatie en palpatie bij een hond speelt hierbij een grote rol. Aandachtsgebieden zijn gebieden die op dat moment de aandacht trekken. Dit kan niets tot iets betekenen. Maar het is altijd een momentopname. Wel is het een gebied wat vroegtijdig opgemerkt wordt en op gereageerd wordt. Hierbij is het soms mogelijk door middel van massage bij eventuele blessures of erger letsel te ondersteunen of te voorkomen. Door de vele en gerichte aanrakingen zijn ook veranderingen in de huid snel op te merken.Welke honden hebben baat bij hondenmassage?

Deze vraag kan ik heel kort beantwoorden door te zeggen, elke hond heeft op zijn of haar manier profijt bij hondenmassage maar ik ga het verder specificeren.

  • Jonge honden/pups: ondersteunt bij de verwerking van de vele prikkels, geeft meer rust in het hoofd, het werkt ontspannend, het verhoogt de concentratie, het verhoogt het lichaamsbewustzijn, zal leerprocessen stimuleren, ondersteund bij groeipijnen
  • Drukke/overactieve honden: het verhoogt het lichaamsbewustzijn, ondersteunt bij de verwerking van vele prikkels, het geeft rust in het hoofd, het werkt ontspannend, het beïnvloed het stressniveau
  • Honden die herplaatst zijn of vanuit het buitenland komen: het verhoogt het lichaamsbewustzijn, ondersteunt bij de verwerking van prikkels, het geeft rust in het hoofd, het werkt ontspannend, leert beter te communiceren doordat je snel op de kleinste signalen reageert (zo zal hij/zij minder snel grommen of bijten zelfs ook tegenover andere honden), het verhoogt het zelfvertrouwen, het beïnvloed het stressniveau
  • Onzekere/angstige honden: het verhoogt het lichaamsbewustzijn, leert beter te communiceren doordat je snel op de kleinste signalen reageert (zo zal hij/zij minder snel grommen of bijten zelfs ook tegenover andere honden), voor een betere verwerking van prikkels, het werkt ontspannend, het geeft rust in het hoofd, vertrouwensband met de baas verhoogd mede door de communicatie onderling, het zelfvertrouwen groeit
  • Oude honden: voor een goede ondersteuning van het lichaam, voor een betere afvoer van afvalstoffen, de orgaanfuncties verbeteren, voor het losmaken van verklevingen/littekenweefsel, om de gewrichten te ondersteunen door een betere verversing van de gewrichtsvloeistoffen, het houd een oude hond beter in balans
  • Pijnlijke honden door gewrichtsproblemen (groeipijnen, artrose, spondylose, HD, ED enz): voor een goede ondersteuning van het lichaam, het kan een sederende werking hebben, het ontspant de spieren, het stimuleert de spieren, om de gewrichten te ondersteunen door een betere verversing van de gewrichtsvloeistoffen, het houd een hond beter in balans.
  • Honden na een operatie: voor een betere afvoer van de afvalstoffen, snellere wondheling, het ontspant de spieren, het stimuleert de spieren, het geeft rust in het hoofd, ondersteuning bij revalidatie, weer in balans brengen van een hond om andere blessures te voorkomen.

 

Wat zijn mogelijkheden bij mij voor hondenmassage?

Privé sessies

Nadat er contact is geweest zal ik vragen om een intakeformulier in te vullen. Mocht hieruit blijken dat er naast hondenmassage nog iets anders nodig is zal ik dit met de eerste afspraak terug koppelen. Mocht dit niet het geval zijn wordt er een massageplan gemaakt. Ik zal elke week of om de 2 weken afspreken om te kijken hoe de hond vooruit gaat en wat we gaan aanpassen in de opvolgende week of weken. Hierin zullen wij samen moeten werken. Ik leer u om gericht u eigen hond te ondersteunen met massage en waarop te letten. Zo zullen wij een aantal keer afspreken met elkaar en opbouwend het massageplan nalopen. Als alle partijen tevreden zijn, dus de baas, ik maar ook zeker de hond neemt u het volledig van mij over. Op het moment dat het nodig is kunnen wij dan weer opnieuw alles gaan nalopen.

Workshops

Ik geef een aantal keer per jaar diverse workshops op locatie. Deze zullen staan onder het kopje ‘workshops en evenementen’ Hiervoor kunt u zich ten alle tijden opgeven. Vooraf zal ik u wel een paar vragen stellen via mail of telefonisch contact.

Het is ook mogelijk om een privéworkshop aan huis te plannen. Deze is bedoeld voor 1 of 2 personen bij u thuis. Hiervoor zullen wij eerst via mail of telefonisch contact hebben.

Mocht u de ruimte hebben en het leuk vinden om mij te laten komen om een groepsworkshop zelf te organiseren dan kan dit ook. Een groepsworkshop bestaat uit 3 tot 5 hond/baas combinaties. Hiervoor zal er eerst via mail of telefonisch contact overleg gepleegd worden.

Evenementen

Het is mogelijk mij te laten komen op een evenement. Hierbij zijn een aantal mogelijkheden. Ik kan bij het evenement mensen alle informatie geven en honden een lichaams-check laten ondergaan. Hierbij zoek ik aandachtsgebieden bij een hond en zal de baasjes vertellen wat massage voor hun hond zal betekenen.

Maar ik kan ook mini-workshops geven. Hierbij geef ik mensen de basis mee van het geven van een ontspanningsmassage.  

Prijzen staan onder het kopje tarieven.

Contact opnemen kan via het contactformulier of mail

Lichaam en balans

Balansoefeningen voor de hond klinken en lijken zo makkelijk voor ons 2-beners. Maar niets is minder waar. Een hond leeft tot aan zijn middel ongeveer en de achterhand is een deel van het lichaam wat automatisch mee gaat. Zij denken er totaal niet bij na, de beweging gaat vanzelf.

Tijdens het doen van de oefeningen zult u merken dat uw hond steeds bewuster wordt van zijn achterlijf. Hierdoor kan hij/zij bepaalde bewegingen die hij/zij voorheen niet deed omdat de hond het lijf meer voelt. Hij/zij gaat het lichaam optimaal gebruiken en bewegen.

Een hond kan dit niet alleen. Hij/zij heeft hier u als begeleider nodig. En ook de juiste begeleiding. Want gaat de begeleiding te snel, gaat de hond te snel. Is de begeleiding onduidelijk, laat de hond dit merken. Samenwerking tussen hond en baas is hierbij het sleutelwoord. Tijdens deze samenwerking begint u heel langzaam en dit werkt stukje bij beetje uit. De hond bepaald de snelheid in de vooruitgang. Als baas leer jij jezelf te beheersen zodat een hond geen blessures krijgt. Je werkt echt samen en creëert een enorme vertrouwensband.

De spieren van een hond worden optimaal gebruikt en deze oefeningen zijn dus ook erg zwaar. Vandaar ook dat de lessen maximaal een half uur duren. Juist omdat deze optimaal gebruikt worden is het goed inzetbaar ook als spieropbouw. Dit kan nodig zijn omdat een hond in disbalans is of vanuit een operatie spieren maar vooral spierkracht moet opbouwen. Samen kunnen wij dus ook gericht op enkele spiergroepen opbouwend gaan werken. Want zodra een hond stevig is zijn spieren zit heeft hij een goed ‘korset’ om minder blessures op te lopen. Denk bijvoorbeeld onder andere aan rugklachten, gewrichtsklachten of kruisbandproblemen ofwel achterhand problemen. Deze kunnen op elke leeftijd van een hond voorkomen.

Ook voor honden met weinig zelfvertrouwen is het heel goed om in te zetten. Zij bereiken iets met ondersteuning van de baas. Maar zij doen het toch echt zelf. Het zelfvertrouwen groeit en het vertrouwen in de baas ook.

Bij puppy’s vanaf 6 maanden kun je beginnen aan wat spieropbouw. Bij puppy’s is vooral het ontdekken en vanuit rust iets doen heel belangrijk om te leren. De concentratie wordt steeds beter bij ze en je zult merken dat ze steeds rustiger over het algemeen worden. En wat is er mooier als zo’n sterke band opbouwen al op zo’n jonge leeftijd.

Zo zie je, de balans is bedoeld voor lichaam en geest. Misschien wel bij zowel de hond als de baas. 


Wat zijn de mogelijkheden?

Ik geef balans lessen vanuit mijn eigen tuin. Deze lessen zullen een op een zijn of per twee honden maximaal en duren een half uur. Twee honden is alleen mogelijk als de baasjes en honden elkaar kennen of er na kennismaking geen reactie op elkaar is. De lessen zullen gericht zijn op de hond, in zijn mogelijkheden en behoefte.

Balanslessen op locatie. Met op locatie bedoel ik meer samen naar het bos gaan en daar zoeken naar mogelijkheden voor balans oefeningen. Ter plaatse neem ik u mee naar mijn gedachten waarbij ik veel mogelijkheden zie tijdens een doodnormale boswandeling. Wij zullen samen naar Heumensoord – Nijmegen gaan en daar bezig gaan met uw hond.

Alle balanslessen zijn buiten dus wel weersafhankelijk.

De kosten hiervoor kunt je vinden onder het kopje tarieven

Contact opnemen kan via het contactformulier of mail

Etherische olie

Het inzetten van een etherische olie bij een hond kan op verschillende manieren en kan een verschillende uitwerking hebben.

In de eerste instantie werken etherische oliën via het reukorgaan. Via de geur kan er een gevoel opgeroepen worden bij ons mensen. Neem als voorbeeld de dennengeur met kerst. Als je in een bos loopt en je ruikt de dennengeur denk je gelijk aan kerst. Maar zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Geur kan een emotionele en fysieke reactie geven. Denk aan een appeltaart in de oven. Het laat je misschien denken aan een fijne tijd bij oma thuis maar iedereen herkend het water in de mond erbij. Je kunt hier niets aan doen, het overkomt je. Door het inzetten van geuren wordt het bewustzijn beïnvloed. Dit werkt ook zo bij een hond.

Na een gesprek met het baasje of het aanhoren van het probleem ga ik kijken of het inzetten van etherische olie een mogelijkheid is. Soms zet ik het in naast massage maar dat is niet verplicht. Ik zal zelf eerst een voorkeuze maken en daarna de hond laten bepalen welke geuren er ingezet wordt. Dit door de hond te laten ruiken en te lezen daar waar mogelijk, maar ik kan hier ook een pendel voor inzetten. Dit komt best nauwkeurig want als er een geur bij zit die hij toch niet prettig genoeg vindt of ik doe teveel in het flesje gaat de hond het geen prettige geur vinden. Door middel van een paar druppels op een geursteentje bijvoorbeeld of op een knuffel/doekje kan deze ingezet worden. Inzetten in een diffuser kan ook, de hond moet wel ervan weg kunnen lopen en dat is met een diffuser soms lastig.

Er kan ook een massage olie van gemaakt worden waar uw hond mee gemasseerd kan worden. Deze olie wordt gemaakt op basis van 100% Jojoba-olie en etherische oliën die 100% organisch is. Ik maak een voorkeuze van geuren die mij passend lijken. De hond maakt zelf een keuze welke geuren hij/zij wilt. Etherische olie kan op deze manier ingezet worden om tijdens het masseren de olie te gebruiken voor een extra ondersteunende werking, zoals voor een betere doorbloeding bijvoorbeeld of als extra pijnbestrijding bij gewrichtsklachten. De olie trekt de huid in en doet zijn werk maar ook hierbij is de geur belangrijk. De hond loopt in de geur en ruikt hem langdurig op zijn/haar lijf. De geur moet dus voor het opbrengen opnieuw door de hond geroken worden of hij/zij hier wel behoefte aan heeft op dat moment.

Etherische olie werkt zodra een hond de geur kan waarderen. Als de geur van het begin tegenstaat zal deze therapievorm niet goed voor hem zijn en zal er naar iets anders gekeken moeten worden. Als de geur met de tijd gaat tegenstaan zal het na langere tussenpauzen opnieuw afgestemd moeten worden want is er een ‘probleem’ opgelost. Zo gaan wij langzaam de ‘problemen’ pellen als een ui tot er niets dan alleen ontspanning en rust overblijft. Mocht het een chronisch ‘probleem’ zijn zal dit natuurlijk niet of minder gebeuren. Iets wat chronisch is wilt alleen niet zeggen dat een hond hier altijd op dezelfde manier ‘last’ van heeft. Iets wat chronisch is kan verergeren of verbeteren.

Prijzen voor het inzetten van olie vindt u onder het kopje tarieven.

Contact opnemen kan via het contactformulier of mail

Training op maat

Sinds een aantal jaren ben ik werkzaam op een hondenschool. Hierbij ben ik gegroeid tot hoofdtrainster. Ik geef hierbij les aan baasjes van puppy’s, pubers en volwassen honden. Van alle rassen, soorten en maten. In de loop der jaren leer je mensen te helpen en te ondersteunen in het trainen van hun hond, ofwel trainen van de baasjes/begeleiders van de hond. Daarnaast noemen we het wel training maar eigenlijk is het opvoeding natuurlijk. Dit is vanaf puppy leeftijd tot volwassen leeftijd.

Dit groeien van honden gaat niet zonder slag of stoot voorbij. Vooral als de hond in de puberteit zit heeft hij een goede begeleiding nodig die duidelijkheid geeft bij een hond en consequent is. Makkelijk is iets anders om deze periode door te komen en de juiste balans hierin vinden is echt niet makkelijk.

Tijdens het geven van training zie ik het regelmatig gebeuren dat de baasjes het niet meer weten en de handdoek in de ring willen gooien. Echt opvoedkundige problemen. Hierbij kan ik helpen en ondersteunen.

Achterhalen waar het dan even niet goed gaat door een goede observatie hoort er dan bij. Waar zit het? Is de baas niet duidelijk en niet consequent of is er misschien bij de hond iets aan de hand waardoor hij anders reageert. Lichamelijke klachten kunnen zich uiten in gedragsverandering en zelfs gedragsproblemen. Geestelijke klachten kunnen ook zorgen voor gedragsveranderingen of gedragsproblemen. Is er een juiste balans? Kan de hond zijn energie wel kwijt of moet hij juist eens wat rustiger aan doen en leren ontspannen? Hoe prikkelgevoelig is hij en hoe snel is dit om te buigen?

Tijdens het trainen/opvoeden van een hond begeleid je hem en zoek je de juiste balans voor hem. Tijdens de privésessies zullen wij hier aan werken. Hoe begeleid ik mijn hond op de juiste manier waarbij je de juiste balans vind. Dit bestaat uit een goede band creëren met je hond waarbij er meer aandacht komt voor jou. Waarbij jullie samen een geheel worden. Waarbij duidelijk wordt wat wel en niet mag in jullie relatie. Ik gebruik daarbij de tools die voor handen zijn en die ik voor handen heb. Training op maat.

Mochten er echt gedragsproblemen zijn zal ik u ook doorverwijzen naar een goede gedragsdeskundige of therapeut.

De privé lessen zullen aan huis zijn en in blokken van 5 keer zijn. Er bestaat nu eenmaal geen quick fix. Het is een keer per week een half uur intensief samen bezig gaan per keer bij uzelf in de buurt. Dus uw dagelijkse problemen rondom huis kunnen worden meegenomen. Mocht er gecombineerd moeten worden met massage, balansoefeningen of etherische olie etc. zal dit ook besproken worden.

Prijzen voor training op maat kunt u vinden onder het kopje tarieven

Contact opnemen kan via het contactformulier of mail