Ingrid van Hees

Honden Opvoedkundige

Etherische olie

Het inzetten van een etherische olie bij een hond kan op verschillende manieren en kan een verschillende uitwerking hebben.

In de eerste instantie werken etherische oliën via het reukorgaan. Via de geur kan er een gevoel opgeroepen worden bij ons mensen. Neem als voorbeeld de dennengeur met kerst. Als je in een bos loopt en je ruikt de dennengeur denk je gelijk aan kerst. Maar zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Geur kan een emotionele en fysieke reactie geven. Denk aan een appeltaart in de oven. Het laat je misschien denken aan een fijne tijd bij oma thuis maar iedereen herkend het water in de mond erbij. Je kunt hier niets aan doen, het overkomt je. Door het inzetten van geuren wordt het bewustzijn beïnvloed. Dit werkt ook zo bij een hond.

Na een gesprek met het baasje of het aanhoren van het probleem ga ik kijken of het inzetten van etherische olie een mogelijkheid is. Soms zet ik het in naast massage maar dat is niet verplicht. Ik zal zelf eerst een voorkeuze maken en daarna de hond laten bepalen welke geuren er ingezet wordt. Dit door de hond te laten ruiken en te lezen daar waar mogelijk, maar ik kan hier ook een pendel voor inzetten. Dit komt best nauwkeurig want als er een geur bij zit die hij toch niet prettig genoeg vindt of ik doe teveel in het flesje gaat de hond het geen prettige geur vinden. Door middel van een paar druppels op een geursteentje bijvoorbeeld of op een knuffel/doekje kan deze ingezet worden. Inzetten in een diffuser kan ook, de hond moet wel ervan weg kunnen lopen en dat is met een diffuser soms lastig.

Er kan ook een massage olie van gemaakt worden waar uw hond mee gemasseerd kan worden. Deze olie wordt gemaakt op basis van 100% Jojoba-olie en etherische oliën die 100% organisch is. Ik maak een voorkeuze van geuren die mij passend lijken. De hond maakt zelf een keuze welke geuren hij/zij wilt. Etherische olie kan op deze manier ingezet worden om tijdens het masseren de olie te gebruiken voor een extra ondersteunende werking, zoals voor een betere doorbloeding bijvoorbeeld of als extra pijnbestrijding bij gewrichtsklachten. De olie trekt de huid in en doet zijn werk maar ook hierbij is de geur belangrijk. De hond loopt in de geur en ruikt hem langdurig op zijn/haar lijf. De geur moet dus voor het opbrengen opnieuw door de hond geroken worden of hij/zij hier wel behoefte aan heeft op dat moment.

Etherische olie werkt zodra een hond de geur kan waarderen. Als de geur van het begin tegenstaat zal deze therapievorm niet goed voor hem zijn en zal er naar iets anders gekeken moeten worden. Als de geur met de tijd gaat tegenstaan zal het na langere tussenpauzen opnieuw afgestemd moeten worden want is er een ‘probleem’ opgelost. Zo gaan wij langzaam de ‘problemen’ pellen als een ui tot er niets dan alleen ontspanning en rust overblijft. Mocht het een chronisch ‘probleem’ zijn zal dit natuurlijk niet of minder gebeuren. Iets wat chronisch is wilt alleen niet zeggen dat een hond hier altijd op dezelfde manier ‘last’ van heeft. Iets wat chronisch is kan verergeren of verbeteren.