Ingrid van Hees

Honden Opvoedkundige

Lichaam en balans

Balansoefeningen voor de hond klinken en lijken zo makkelijk voor ons 2-beners. Maar niets is minder waar. Een hond leeft tot aan zijn middel ongeveer en de achterhand is een deel van het lichaam wat automatisch mee gaat. Zij denken er totaal niet bij na, de beweging gaat vanzelf.

Tijdens het doen van de oefeningen zult u merken dat uw hond steeds bewuster wordt van zijn achterlijf. Hierdoor kan een hond bepaalde bewegingen die deze voorheen niet deed omdat de hond het lijf meer voelt. Jou hond gaat het lichaam optimaal gebruiken en bewegen. Hij weet precies hoe groot, lang en breed hij is na verloop van tijd en dit brengt voor een hond meer mogelijkheden.

Een hond kan dit niet alleen. Deze heeft hier u als begeleider nodig. En ook de juiste begeleiding. Want gaat de begeleiding te snel, gaat de hond te snel. Is de begeleiding onduidelijk, laat de hond dit merken. Samenwerking tussen hond en baas is hierbij het sleutelwoord. Tijdens deze samenwerking begint u heel langzaam en dit werk je stukje bij beetje uit. De hond bepaald het tempo in de vooruitgang. Als baasje leer jij jezelf te beheersen zodat een hond geen blessures krijgt. Je werkt echt samen en creëert een enorme vertrouwensband.

De spieren van een hond worden optimaal gebruikt en deze oefeningen zijn dus ook erg zwaar. Vandaar ook dat de lessen maximaal een half uur duren. Juist omdat deze optimaal gebruikt worden is het goed inzetbaar ook als spieropbouw. Dit kan nodig zijn omdat een hond in disbalans is of vanuit een operatie spieren maar vooral spierkracht moet opbouwen. Samen kunnen wij dus ook gericht op enkele spiergroepen opbouwend gaan werken. Want zodra een hond stevig is zijn spieren zit heeft hij een goed ‘korset’ om minder blessures op te lopen. Denk bijvoorbeeld onder andere aan rugklachten, gewrichtsklachten of kruisbandproblemen of veel achterhand problemen. Deze kunnen op elke leeftijd van een hond voorkomen.

Ook voor honden met weinig zelfvertrouwen is het heel goed om in te zetten. Zij bereiken iets met ondersteuning van de baas. Maar zij doen het toch echt zelf. Het zelfvertrouwen groeit en het vertrouwen in de baas ook.

Bij puppy’s vanaf ongeveer 6 maanden kun je beginnen aan wat lichte spieropbouw. Bij de puppy’s onder de 6 maanden is vooral het ontdekken. Bij 6 maanden en ouder is vanuit rust iets doen steeds een stukje belangrijker om te leren. De concentratie wordt steeds beter bij ze en je zult merken dat ze steeds rustiger over het algemeen worden. Ze gaan echt voelen wat hun lijf doet. En wat is er mooier als zo’n sterke band opbouwen al op zo’n jonge leeftijd.

Zo zie je, de balans is bedoeld voor lichaam en geest. Misschien wel bij zowel de hond als de baas.

Wat zijn de mogelijkheden?

Ik geef balans lessen vanuit mijn eigen tuin. Deze lessen zullen een op een zijn of per twee honden maximaal en duren een half uur. Twee honden is alleen mogelijk als de baasjes en honden elkaar kennen of er na kennismaking geen reactie op elkaar is. De lessen zullen gericht zijn op de hond, in zijn mogelijkheden en behoefte.

Balanslessen op locatie. Met op locatie bedoel ik meer samen naar het bos gaan en daar zoeken naar mogelijkheden voor balans oefeningen. Ter plaatse neem ik u mee naar mijn gedachten waarbij ik veel mogelijkheden zie tijdens een doodnormale boswandeling. Wij zullen samen bijvoorbeeld naar Heumensoord – Nijmegen gaan en daar bezig gaan met uw hond.
Wilt u afspreken voor een les op locatie dan kan dat via het contactformulier.


* momenteel is les op locatie wel mogelijk om in te plannen, verder ben ik vooral hard op zoek naar een mooie binnenlocatie om niet afhankelijk te zijn van het weer. De lessen bij mij thuis worden hierdoor momenteel niet ingepland.